Λαμπερή, γιορτινή και ξεχωριστή η εκδήλωση των εγκαινίων της δανειστικής βιβλιοθήκης και της εικαστικής έκθεσης «Το χρώμα του χειμώνα»

Σε γιορτινή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου, στον πολυχώρο Πολιτισμού στο παλιό Δημαρχείο Φιλιππιάδας,  η εκδήλωση των εγκαινίων της δανειστικής βιβλιοθήκης του Δήμου και της εικαστικής έκθεσης τοπικών καλλιτεχνών με τίτλο: «Το χρώμα του χειμώνα». Γνώση, τέχνη και μουσική ενώθηκαν αρμονικά και πρόσφεραν ένα μοναδικό απαύγασμα Πολιτισμού, το οποίο χάρηκαν και απόλαυσαν οι δεκάδες προσκεκλημένοι.

«Η δανειστική βιβλιοθήκη ήταν ένας σταθερός στόχος μας. Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε ότι στον Δήμο μας και στην πόλη της Φιλιππιάδας, δεν λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ίδρυση της βιβλιοθήκης αλλά και την οργάνωση της χθεσινής εκδήλωσης. Ακόμη ευχαρίστησε και συνεχάρη ιδιαίτερα τους τοπικούς εικαστικούς οι οποίοι με τις εξαιρετικές τους δημιουργίες κέντρισαν το ενδιαφέρον των προσκεκλημένων κι έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στην όμορφη εκδήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικαστική έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή και θα είναι επισκέψιμη μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2022 (ώρες λειτουργίας 10.00-13.00 & 18.00 -21.00 εκτός Κυριακής). Θερμές ευχαριστίες και για το Ωδείο Αμφίων, το οποίο με το μουσικό θέμα Ave Maria, μία μελωδία του Γάλλου ρομαντικού Γκουνώ, γραμμένη πάνω στο πρελούδιο του Μπαχ και το μουσικό θέμα Λακριμόσα, ρέκβιεμ του Μότσαρτ, πρόσφερε τη δική του εξαιρετική νότα στην εκδήλωση.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος Ζηρού, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε συλλέξει περισσότερους από 3.000 βιβλία διαθέσιμα να προσφέρουν γνώσεις και πληροφορίες σε όσους τις αναζητήσουν. Θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε η δανειστική βιβλιοθήκη να ενταχθεί στο δίκτυο βιβλιοθηκών της Εθνικής βιβλιοθήκης Ελλάδας, να εμπλουτίζεται διαρκώς και να καταστεί σημείο αναφοράς, γνώσης και Πολιτισμού για τον Δήμο μας. Στον χώρο της βιβλιοθήκης έχει δημιουργηθεί ειδικό σημείο για παιδιά, ενώ έχουμε προβλέψει και τη δημιουργία γωνιάς για τον τοπικό συγγραφέα.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Ζηρού, προανήγγειλε την δημιουργία studio σε αίθουσα του παλιού δημαρχείου καθώς και την ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου, η οποία όπως είπε: «Έχει καθυστερήσει για τεχνικούς λόγους».

Οι δωρητές των βιβλίων

Τέλος ευχαρίστησε και όλους όσοι πρόσφεραν βιβλία και στήριξαν την προσπάθεια.  Πιο συγκεκριμένα: Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Τις Εκδόσεις: ‘IANOS’, ‘Μεταίχμιο’, ‘Διόπτρα’,  ‘Ψυχογιός’, ‘Joconda’, ‘Ιόνια’, ‘Κράτερος’, ‘Εφύρα’, ‘Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις’, ‘GEMA’, ‘Ραδάμανθυς’, ‘Ιάμβλιχος’, ‘Επικαιρότητα’, ‘Αρμός’, ‘Μνήμες’ ‘Μamaya’,  ‘Μίνωας’, ‘Φανταστικός Κόσμος’, ‘Κέλευθος’, ‘Δέλτος’, ‘Μπαρτζουλιάνος’, ‘Ανοιχτή Πόλη’, ‘Πτερόεσσα’, ‘ΕΚΑΤΗ, ‘Ιβίσκος’, ‘Printa – Ροές’, Libron Εκδοτική,, ‘Θυμάρι, Susaeta Εκδοτική’, ‘ΑΕΝΑΟΝ’, ‘MYSTIS’, ‘Αρχονταρίκι’, ‘Νησίδες’, ‘Πουρναράς’, ‘Καρδαμίτσα’ ‘ΙΔΕΕΑ’, ‘ΑγροΤύπος’, ‘Καλειδοσκόπιο’, ‘Πέργαμος’, ‘ANUBIS’, ‘Παρισιάνου’, Τον Εκδοτικό Οίκο ‘Λευκή Σελίδα Marilyne’, Το Περιοδικό ‘Φωτογράφος’, Την ‘Ολιστική Αρμονία’, Την Ελληνική Βιβλική Εταιρία, Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, Τη γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ιδιαίτερα την κα Σοφία Μαρκαντωνάκη Προϊσταμένη του Τμήματος Εκδόσεων, Τον Πνευματιστικό Όμιλο Αθηνών ‘Το Θείον Φως’, Την Αποστολική διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Την οικογένεια του Χάρη Πάτση για την προσφορά της εγκυκλοπαίδειας του συντοπίτη μας αείμνηστου συγγραφέα, τον κ. Ανδρέα Καρτάκη, τον κ. Σπύρο Σπυράκη, την κα Άννα Ευσταθίου, τον κ. Μιχάλη Χατζηγιάννη, τον κ. Βασίλη Τομανά, την κα Λένα Κριτσιβέλα, την κα Βασιλική Μπακογιάννη, την κα Άντζυ Μιλανοπούλου, την κα Ιωάννα Μητροπούλου, την κα Ελένη Παξινού, τον κ. Στέλιο Λάππο, την κα Έφη Τσαρουχά, ον κ. Κωνσταντίνο Συγκούνα, τον κ. Ζαχαρόπουλο, τον κ. Προκόπη Δάφνο, Τους συνδημότες κ.κ. Παύλο Χρήστου και Θανάση Αναστασίου καθώς και αρκετούς ακόμη πολίτες που πρόσφεραν βιβλία, αλλά δεν επιθυμούν την αναφορά των ονομάτων τους.

Επίσης ευχαρίστησε τον κ. Χάρη Γεώργα για τις όμορφες δημιουργίες του στον χώρο της παιδικής γωνιάς, και ευχήθηκε καλές γιορτές σε όλες και όλους και μία νέα χρονιά γεμάτη υγεία, ευτυχία και πρόοδο.

Ο κ. Χρήστος Γκάρτζιος, αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, αναφέρθηκε στην χρησιμότητα και σπουδαιότητα της δανειστικής βιβλιοθήκης, εξήρε το έργο των τοπικών καλλιτεχνών, ενώ ευχαρίστησε το Ωδείο Αμφίων και όλους όσοι συνεργάστηκαν και στήριξαν την όλη προσπάθεια.

Χαιρετισμοί Βουλευτών

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Νομού Πρέβεζας κ. Κώστας Μπάρκας, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλει από την πλευρά του στον εμπλουτισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Συνεχάρη τον Δήμο Ζηρού και τον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Καλαντζή, για την ίδρυσή της η οποία όπως είπε: είναι η δεύτερη στο Νομό, μετά την δανειστική βιβλιοθήκη του Δήμου Πρέβεζας’. Συγχαρητήρια επίσης έδωσε στους τοπικούς καλλιτέχνες για τις δημιουργίες τους και τα εξαιρετικά εκθέματα της έκθεσης.

Χαιρετισμό απέστειλε και ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Πρέβεζας κ. Στέργιος Γιαννάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Οι δημόσιες βιβλιοθήκες είναι κέντρα διάδοσης πληροφοριών και παραγωγής Πολιτισμού. Γι’ αυτό τον λόγο θέλω να συγχαρώ δημόσια τον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Καλαντζή, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου και να ευχηθώ ο χώρος της δημοτικής βιβλιοθήκης να καταστεί η Τοπική Πύλη στην αναζήτηση της γνώσης και του Πολιτισμού. Τα βιβλία και ιδιαίτερα οι Δημοτικές βιβλιοθήκες που έχουν τις πόρτες τους ανοιχτές για ελεύθερη και ισότιμη χρήση του υλικού τους απ’ όλα τα μέλη της Κοινότητας, αποτελούν θεματοφύλακες της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.. Ενισχύουν την Παιδεία, την έρευνα, την επιστήμη και την πνευματική δημιουργία γενικότερα».

Κατερίνα Παπακώστα: «Σαν σε χειμώνα»

Η κα Κωνσταντίνα Παπακώστα μεταπτυχιακή φοιτήτρια επιμέλειας εκθέσεων του τμήματος καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία είχε τον συντονισμό και την επιμέλεια της έκθεσης «Χρώμα του χειμώνα» την παρουσίασε λέγοντας: Σαν σε χειμώνα! Μες την καρδιά του χειμώνα 10+6 καλλιτέχνες συναντήθηκαν για να παρουσιάσουν μέρος της καλλιτεχνικής τους δημιουργίες. Ο επισκέπτης θα βρεθεί μπροστά σε έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και αγιογραφίες. Η έκθεση φιλοδοξεί να φέρει την Άνοιξη στην εικαστική δημιουργία της πόλης.

Επίσης η εκπαιδευτικός κα Ιωάννα Θεοχαροπούλου απήγγειλε το ποίημά της «Πυγολαμπίδες».

Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης σε οθόνη στον χώρο της βιβλιοθήκης προβαλλόταν το βίντεο με τα αξιοθέατα του Δήμου μας, το οποίο επιμελήθηκε η Φωτογραφική Ομάδα «Καδρώ» την οποία και ευχαριστούμε.

Τα ονόματα των καλλιτεχνών

Οι τοπικοί καλλιτέχνες που εκθέτουν τα έργα τους στην εικαστική έκθεση  είναι: Ασπετάκη Κατερίνα, Ασπρούδης Κώστας, Βέργου Ελευθερία, Γεωργάνου Ελένη, Γεώργας Χάρης, Γιαννάκου Τέσσυ, Γιολδάσης Σωτήριος, Ζυγούνα Θεοδώρα, Κοτρότσιος Κώστας, Κώστα Στέλλα, Κωστούση Άντχε, Λακκιώτη Φωτεινή, Παππά Ευαγγελία, Παπακώστα Δήμητρα, Τζίμα Ευαγγελία, Χατζηγεωργίου Μαρίνα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης, ο αντιδήμαρχος κ. Παπαβασιλείου Βασίλειος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Β’ βάθμιας εκπαίδευσης κ. Θεόδωρος Κάλλης, η πρόεδρος της επιτροπής Α’ βάθμιας εκπαίδευσης κα Γάλλιου Μαρία, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γείτονας Μανέλαος, Πάντος Δημήτριος, Κατραχούρας Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος της Φιλιππιάδας κ. Δημήτριος Κωστάκος, πρόεδροι και μέλη Τοπικών Κοινοτήτων, μέλη συλλόγων και φορέων και αρκετοί ακόμη συμπολίτες μας.