Ομόφωνα αρνητικές οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για τις ανεμογεννήτριες

Ομόφωνα αρνητικές οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για τις ανεμογεννήτριες

Ομόφωνα αρνητικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν την κατασκευή τριών μεγάλων αιολικών πάρκων σε περιοχές της Λάκκας Σουλίου και Φιλιατών.

Για τις μελέτες που αφορούν τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά όρη και τα βουνά της Λάκκας Σουλίου, μίλησε το μέλος της Επιτροπής Αγώνας κ. Δημήτριος Δράκος, ο οποίος ζήτησε η ομόφωνα αρνητική θέση της Επιτροπής Περιβάλλοντος να αποπεμφθεί προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κάτι που έγινε αποδεκτή και η επιτροπή θα κάνει σχετική εισήγηση.

Το παρών στη συζήτηση των θεμάτων έδωσε ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, ο οποίος στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον Δήμο Ζηρού.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης, αναφέρθηκε στην αρνητική θέση που εξέφρασε στην τελευταία του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για τα έργα στην ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, ότι: «Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως «συνοδό» ένα έγγραφο το οποίο έχουν υποβάλλει περιβαλλοντικές οργανώσεις, και αφορά επιπλέον λόγους απόρριψης της υπό διαβούλευσης Μ.Π.Ε. Θεωρώ ότι η υπηρεσιακή εισήγηση θα πρέπει συμπληρωθεί με τους επιπλέον όρους, τους οποίους έχουμε από το υπόμνημα των πολιτών της περιοχής».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κυριότερες παρατηρήσεις με την οποία στοιχειοθετήθηκε η αρνητική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Ηπείρου. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως δεν υπάρχουν ανεμολογικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν το υψηλό δυναμικό της εν λόγω περιοχής, δεν συνίσταται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στις κορυφογραμμές των ορεινών όγκων της Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρέβεζας που γειτνιάζουν με ζώνες τουριστικής ανάπτυξης» Επίσης, ανέφερε ότι: «Στις περιοχές αυτές υπάρχει έντονη γεωργο-κτηνοτροφική δραστηριότητα, οικοτουριστική ανάπτυξη, δράσεις από ορειβατικούς, περιπατητικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους και τα συνοδά έργα θα είναι σε τέτοιας έκτασης που θα περιορίζουν αυτές τις δραστηριότητες, ενώ από τη μελέτη προκύπτει ότι κατά τους θερινούς μήνες είναι πιθανό να μην λειτουργεί καν αυτός ο σταθμός».

Τα έργα για τα οποία η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά είναι τα εξής:

«Α.Σ.Π.Η.Ε. ‘ΟΡΗ ΣΟΥΛΙΟΥ’ – ‘ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΑ ΟΡΗ’ (ΠΕΛΕΚΗΤΟΝ) – ‘ΚΑΚΟΥΡΙ’, ισχύος 117,6 MW & των συνοδών υποστηρικτικών του έργων, Δ.Ε. Λάκκας Σουλίου, Δήμου Δωδώνης ,Π.Ε. Ιωαννίνων – Δ.Ε. Σουλίου, Δήμου Σουλίου, Π.Ε. Θεσπρωτίας – Δ.Ε. Φιλοθέης, Βλαχερνών, Ξηροβουνίου, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας – Δ.Ε. Φιλιππιάδας, Κρανέας, Θεσπρωτικού, Δήμου Ζηρού και Δ.Ε. Λούρου, Δήμου Πρέβεζας, Π.Ε. Πρέβεζας». 

«Α.Σ.Π.Η.Ε. ‘ΚΑΜΠΟΣ’ – ‘ΑΓΚΑΘΙΕΣ’ – ‘ΚΛΕΦΤΟΓΟΥΡΟΣ’ – ‘ΚΟΡΥΦΗ ΜΠΟΓΔΑΝΗ’ –‘ΜΥΤΕΡΑ’ – ‘ΖΑΡΚΟΡΡΑΧΗ’ – ‘ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ’ – ‘ΑΛΟΓΟΜΑΝΔΡΑ’ – ‘ΤΣΟΥΚΚΑ ΜΕΛΙΣΣΙ’– ‘ΣΠΗΛΙΑ’, ισχύος 132 MW & των συνοδών υποστηρικτικών του έργων, Δ.Ε. Λάκκας Σουλίου, Σελλών & Αγίου Δημητρίου, Δήμου Δωδώνης, Π.Ε. Ιωαννίνων και Δ.Ε. Φιλιππιάδας & Θεσπρωτικού, Δήμου Ζηρού Π.Ε. Πρέβεζας». 

«Κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με διακριτική ονομασία «ΠΛΑΙΣΙΟ», ισχύος 58,5 MW, στη θέση «ΠΟΥΛΙΑΚΟΤΣΙΟΝ-ΦΑΡΜΑΚΟΒΟΥΝΙ» και των συνοδών του έργων στις Δ.Ε. Φιλιατών και Σαγιάδας, του Δήμου Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας».

Array