Ανέκαμψε πλήρως η αεροπορική κίνηση στη διάρκεια του 2022

Εστω και οριακά ο συνολικός αριθμός πτήσεων αυξήθηκε σε σύγκριση με το 2019

Τα επίπεδα του 2019 ξεπέρασε η πτητική δραστηριότητα στην Ελλάδα την περασμένη χρονιά, σε αντίθεση με τον αριθμό των διακινηθέντων επιβατών από τα ελληνικά αεροδρόμια που παραμένει χαμηλότερος, σε σχέση με τη χρονιά πριν εκδηλωθεί η πανδημία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», τα 24 αεροδρόμια διαχείρισης του φορέα και τους 14 αερολιμένες, που είναι υπό τη διαχείριση της Fraport Greece, το 2022 οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού αυξήθηκαν ετησίως κατά 0,6%, σε 529.235. Ελαφρώς μεγαλύτερη όμως υπήρξε η πτητική δραστηριότητα στα 24 κρατικά αεροδρόμια κατά το εξάμηνο Μαΐου – Οκτωβρίου του 2022, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Πραγματοποιήθηκαν δηλαδή 72.937 πτήσεις, αριθμός που είναι μεγαλύτερος κατά 0,86% έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2019.

Στον αντίποδα, οριακή μείωση σε ποσοστό 1,1%, έναντι του 2019, κατέγραψε ο αριθμός των αφίξεων επιβατών εσωτερικού και εξωτερικού από το σύνολο των αεροδρομίων πέρυσι, με 63.493.375 άτομα να διακινούνται. Ωστόσο, κατά την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου, από τα 24 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), διακινήθηκαν περισσότεροι επιβάτες, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Ο αριθμός δηλαδή των ταξιδιωτών αυξήθηκε κατά 4,06%, σε 8.857.010.

Τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων των αερομεταφορών, η επιβατική κίνηση αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, ενώ ο αριθμός των πτήσεων εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το ίδιο έτος.

Εξάλλου, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece έχουν καταφέρει ήδη να ξεπεράσουν το υψηλό του 2019, με τον αριθμό των πτήσεων να είναι αυξημένος κατά 4,3% (256,2 χιλ.) την περασμένη χρονιά. Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των πτήσεων αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol). Σε αυτό αναμένεται να συμβάλουν η αύξηση της συχνότητας και του αριθμού των δρομολογίων ελληνικών και ξένων αεροπορικών ενόψει και της θερινής περιόδου.

Η Aegean εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει νωρίτερα κατά ένα έως ενάμιση μήνα να πραγματοποιεί ορισμένα εποχικά δρομολόγια. Η χαμηλού κόστους Eurowings προσθέτει νέα δρομολόγια από το Βερολίνο προς τη Ρόδο και τη Ζάκυνθο, και θα συνδέει συχνότερα το Ντίσελντορφ με την Κρήτη, όπως και την Κολωνία με την Κω και τη Ρόδο. Δημιουργεί και απευθείας πτήσεις από την Πράγα προς τη Ρόδο και την Κέρκυρα.
Array